teadus.ee » Arhiiv » Jaapanlaste kiirendi jäi terveks

japkiirendi-300x212-989191311. märtsi maavärina ja sellele järgnenud tsunami elasid Jaapani tuumafüüsikute katseseadmed üle – erinevalt tuumajaamadest.

Kahe aasta eest valminud ja 1,5 miljardit dollarit maksnud Jaapani Prootonite Kiirendi Uurimiskompleks J-PARC suleti mõneks päevaks, et see üle vaadata. Sendaist 200 km lõunas ühes hullemas purustuste koldes asuv kompleks säilitas elektri, ehkki jäi ilma veest. Selles toodetakse erinevaid energilisi osakesi, sealhulgas neutroneid, müüoneid, kaaoneid ja neutriinosid kolmel kiirendil: 200 MeV lineaarsel kiirendil, 3 GeV prootonite sünkrotronil ja 50 GeV prootonite sünkrotronil.

Labor jäi terveks, kuna sellele oli ehitatud piisavalt kaitsemüüre, vastu pidamaks 10 meetri kõrgust lainet. Pole ka kiirgusprobleeme. Ehkki ümbruskonna teed on purunenud, hooned eriti maavärina käes eriti ei kannatanud. Ka eksperiment Tokaist Kamiokasse T2K, mis seisneb neutriinode tekitamises 30 GeV prootonite sünkrotronil ja nende saatmises 300 km kaugusele SuperKamiokande detektorisse Hida allmaakaevandusse jäi puutumata. Kolm J-PARKi kaastöölist saadeti Fukushima reaktorisse mõõtma radioaktiivsust.

Allikas: physicsworld.com

Jaga