teadus.ee » Arhiiv » Sööge saia, sööge liha … putukaliha

saasktartes-7121657Putukad toodavad kilogrammi liha kohta vähem kasvuhoonegaase kui toodetakse kilo sealiha või loomaliha kasvatamisel. Sellisele järeldusele jõudis pärast põhjalikku uurimistööd Hollandi Wageningeni Ülikooli teadlased Dennis G. A. B. Oonincx ühes kolleegidega. Ja visandasid helge tuleviku, kus putukavalgud omandaksid väärika koha inimese toidulaual.

Teadlased kasvatasid laboris viit putukaliiki, millest kolme peetakse söödavaks. Nende süsihappegaasi ja kasvuhoonegaaside toodangud osutusid üsna erinevateks.

Online ajakirjas PLoS ONE 29. detsembril avaldatud artiklis peetakse kasvuhoonegaaside all silmas metaani ja lämmastikoksiidi. Sead toodavad kilo kohta kümme kuni sada korda enam kasvuhoonegaase kui söödavad ussikesed. Ka lämmastikuga saastumist tuleb neilt vähem. Sead toodavad kilo kohta kaheksa kuni kaksteist korda enam lämmastiku kui kilgid ja viiskümmend korda rohkem kui rändrohutirtsud. Ka muundavad putukad oma toidu lihaks loomadest kiiremini. Teadlased peavad putukavalke keskkonnasõbralikemaiks loomavalkudest. Putukatel ei lähe energiat kaduma kehatemperatuuri säilitamiseks. Samuti on nad loomadest silmnähtavalt pisemad, mistõttu ainevahetus on kiirem. Siiski pole veel uuritud, kas putukavalgu kaaluühiku tootmine on keskkonnasõbralikum kui koduloomavalgu tootmine.

Kahjuks puudub artiklis degustaatorite arvamus uuritud putukate ja tõukude maitseomadustest. Ning ka tõsioasi, et praegu söövad putukad siiski pigem inimesi,kui iniemsed neid. Mida on näha ka lisatud pildilt, mille teinud putukateadalasest ja loodusftotgraaf Urmas Tartes.

Allikas: PloAS One, http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0014445

Jaga