teadus.ee » Arhiiv » „Püramiidi tipp” müüs teadust kui pesupulbrit

pyramiid-290x300-5338846Riigiringhäälingu ETV kanal alustas eelmisel laupäeval uue saatesarjaga „Püramiidi tipus”. Teadussaadetega. Mida ei juhtu just sageli. Tore on. ETV Ameerika korrespondent Neeme Raud saatejuhina. Tegeldi Mart Saarmaga, Eesti teaduse suursaadikuga Soomes. Tore seegi. Saarma jutt on muidugi alati võluv ja kujundlik ja selge. Seda vähem ei saanud mina aru, miks pidi teda müüma nagu pesupulbrit või hambapastat – et piirduda pesuväliste asjadega. Selleks, et teha teaduslugu või -saadet tippteadlastest – tegelikult igast teadlasest –, peab ikka teadusest ja vastavast valdkonnast midagi teadma ka.

Oleks võinud siiski endale selgeks teha, kuidas aju nüüdisarvamuse kohaselt töötab. Selleks aga on vaja omandada matemaatika vähemalt gümnaasiumikursuse piires. Ja võinuks teada sedagi, mis asjad need neuronid on ja millal nad surevad ja millal taastuvad. Võinuks teada sedagi, et geneetika ei alanud alles eile, vaid juba üle saja aasta tagasi, ja et Saarma õppis ka Venemaal, kus tollal ei olnudki molekulaarbioloogia nii kehval järjel miskit, kui reporter arvata võttis.

See-eest laiendas Neeme Raud oma teadmatuse piire reklaamlike hüüdlausetega, nagu et Mart Saarma on maailma parimaid teadlasi, ja et kohe-kohe tuleb Saama töörühmalt välja uus ravim ja muud taolist totrust, justkui oleks teadus mingi reality-show ja hipodroomivõiduajamiste ristsugutis.

Õnneks ei ole teadus poliitika, ja Saarma püüdis hoogu maha võtta reporterilt, kes hüüdis oma pesupulbri-hüüdlauseid nagu kunagi Karl Vaino oktoobripühade loosungeid. Tagatipuks veel kõlas mingi eriti jõle muusika ja näidati mingit rosoljet pseudoteaduslikest reklaamiklippidest.

Vähemasti sai selgeks üks lihtne asi – sa võid küll elada USAs, aga see ei tähenda veel, et mõhkugi teaduse olemusest, veel vähem sisust taipad. See-eest oled saanud jänkilikult julgeks ja hoogsaks.

Teisalt saab õnneks tuua ka hää näite. Selle nädala ETV Osoonis tegi Sven Paulus ülevaate CERNis tehtavast tööst. Tasakaalukalt ja asjalikult, teaduse iseloomu kohaselt. Kohased filmikatked ka valida osatud. Aga jah, eks nõndamoodi saadet tehes peab muidugi mitte ainult oskama, vaid ka viitsima lugeda.

Tiit Kändler

Jaga