teadus.ee » Arhiiv

TARTUS AVATAKSE FOTONÄITUS “EESTI TEADUSFOTO 2006” Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis Toomemäel avatakse esmaspäeval, 11. septembril kl 15 näitus “Eesti Teadusfoto 2006”. See jääb lahti kuni 12. novembrini. Näitusel on välja pandud võistluse 40 parimat tööd. Elektroonilise nädalakirja teadus.ee korraldatud teadusfoto võistlusele saadetud 231 töö seas oli pilte nii kooliõpilastelt kui tunnustatud teadlastelt, kokku 42-lt autorilt. Veebruaril lõpul vaagis fotosid žürii oma esimehe, TTÜ Geoloogia Instituudi direktori Alvar Soesoo juhtimisel. Hindajate hulka kuulus tuntud teadlasi mitmetest teadusasutustest, fotograafe, kunstnikke, teadusajakirjanikke, firmade esindajaid.

Eestis polnud siiani korraldatud ühtki teadusfoto võistlust. Esimese võistluse korraldajad tõlgendavad teadusfotot laiemalt kui pelk teadusartiklit illustreeriv pilt. See on dokument, kuhu on püütud teadusekspeditsiooni dünaamika, labori argipäev, mikroskoobi alla jääva maailma ilu, kosmose põhjatus. Teadusfotol on loomulik koht nii teadlasel kui tema uuritaval maailmal.

fkgp-6274325
Fotovõistluse peavõidupilt, Ivar Jüssi foto hülgeuurija igapäevast.
Teadusfotole ei pääse mitte ainult tippteadus. Ka kooliõpilased, kes teevad oma esimesi põnevaid keemiakatseid, on iseenda jaoks teadlased, avastades maailmas uut. Teadusfoto võistlus sai toimuda seda abistanud Haridus- ja Teadusministeeriumi, Tallinna Tehnikaülikooli, Eesti Geenikeskuse, KTK Overalli, Regio, Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi, ilm.ee, Eesti Geenikeskuse, ajakirjade Cheese ja Horisont toel.
teadus.ee

ESITLETAKSE RAAMATUT EESTI TÄPPISTEADUSTEST Reedel, 8. septembril kell 16.00 toimub Tartus restoran Atlantise konverentsiruumis raamatu “Teadusmõte Eestis. Täppisteadused” esitlus. Eesti Teaduste Akadeemia poolt välja antavas nn sinises sarjas “Teadusmõte Eestis” on see kolmas kogumik, mille eesmärgiks on ilusas ja võimalikult lihtsas eesti keeles tutvustada arenguid Eesti teaduses, meie teadustegevuse haaret ja mõjukust maailmateaduses ning selle praktilisi väljundeid. Samalaadne ülevaatekogumik on ilmunud ka tehnikateadustest (2002) ja arstiteadusest (2005). Raamatu vastutavad toimetajad, akadeemikud Ilmar Koppel ja Peeter Saari on sõnastanud raamatu saatesõnas kogumiku kõige laiema eesmärgi: “Kogumikku kavandades ja autorkonda kaasates oli nägemuseks, et artiklid peaksid olema temaatika keerulisusse takerdumata kas või osati üldloetavalt kirjutatud, peaks leitama kuldne kesktee aruandestiili ja populaarteadusliku oopuse vahepeal, et tulemuseks oleks võimalikult laiale lugejakonnale arusaadavad ülevaated Eesti täppisteadustes tehtavast ja saavutatust.” Raamatuga on võimalik tutvuda Eesti teadusasutustes ja suuremates raamatukogudes.

Allikas: Eesti Teaduste Akadeemia

Jaga