teadus.ee » 2011 » September

Plaanis on teaduse populariseerimise sari teadus.kabaree

spiraal2011-199x300-4997052Mittetulundusühingu TeadusTeave eestvõtmisel ning koostöös Eesti Teadusajakirjanike Seltsiga ja Teatri Puhvetiga plaanime teaduse populariseerimise ürituste sarja teadus.kabaree.

See on oma olemuselt Euroopast teada-tunda teaduskohviku formaadis ettevõtmine, mis ometi on rikastatud uute elementidega.

Kavatsus on igal õhtul kokku viia teadlane ja praktik, kes siis õhtujuhi eestvõtmisel omavahel ja publikuga ühel kindlal teemal arutlevad. Vaidlusi ei ärgitata, ka hoidutakse võimalusel poliitikast.

Lahutamatult kaasneb õhtuga muusika ning korraldatakse mõttemäng kõigile kohalolijatele.

Õhtu naelaks võiks kujuneda teaduskuplee, mille esitab mõni kujukas ja mõttealdis laulja, luuletaja või kestahes kunstnik.

Kui asi laabub, saab väljanäitusele panna ka teadusfotosid ning igasuguseid kunstiteoseid, aga miks mitte vahel ka pakkuda luulelisi tekste või koguni lühinäidendeid. Samuti on see sobilik paik, kus saab tutvustada värskeid teadust populariseerivaid trükiseid, üritusi ja muud huvitavat, mis ideega seondub.

Võimalusel hoidutakse slaidide ja videote näitamiseks, vajadusel tuleb appi tahvel ja krihvel.

Erinevate kultuurivaldkondade seostamine teadusega on end ülihästi õigustanud teadus.ee suvekoolides Käsmus, mis sel aastal toimus seitsmendat korda.

Paik on kindel ning see on Tallinnas Teatri väljakul nr 3 asuv Teatri Puhvet, mis on tuntud muu hulgas ka Guido Kanguri eestvedamisel peetava Jazzsalogi poolest.

Plaan on teaduskabareed pidada neljapäevadel, ja sõltuvalt jaksust kas kaks või üks kord kuus.

Kõige olulisem on, et asi võetakse ette ühel ja kindlal eesmärgil: et rahvas, kes teaduskabareed külastab, oleks sellelt lahkudes kasvõi natuke rõõmsam. Asi toimub, kuni publikut ja meelt ja jaksu jagub.

HOIATUS: Teaduskabaree ei ole seotud “teaduse aasta”, “teadusöö” ega mõne muu propagandistliku üritusega. See on lihtsalt, noh, Teaduskabaree.

teadus.kabaree nr 1

Neljapäeval, 29. septembril 2011 kell 19

Teatri Puhvet, Tallinn, Teatri väljak 3

Teema: „Meri ja mees. Kes kelle teeb?”

Teadlane: Tarmo Soomere, mereteadlane, akadeemik

Praktik: Aarne Vaik, Käsmu Meremuuseumi asutaja ja hing, mereaktivist, laevnik, sadamapidaja

Mõtteseadja: Tiit Kändler, teaduskirjanik

Muusika: Eerik Kändler, Mantra Gora

Kupletist: DJ Läpakas

Mõttemäng: Priit Ennet, teadusajakirjanik.

Mees püüab merd, meri püüab meest. Kuusalu. Või oli see Emmaste.

Jaga