Teadusteave MTÜ – LIFTIGA ALLA KURISTIKKU

 

LIFTIGA ALLA KURISTIKKU
teisipäev, 13. detsember 2005
Oletame, et ma sõidan liftiga kümnendale korrusele, ja siis läheb lift katki, nii et see kukub koos minuga lihtsalt alla. Kas on võimalik ellu jääda, kui hüpata vahetult enne lifti ja maa kokkupuudet üles? Kas on üldse kukkuvas liftis võimalik üles hüpata, oletades, et lift kaalub umbes sama palju kui mina.
Piret Ellamaa
Vastab füüsik ja teadustoimetaja Tiit Kändler: Ei soovita sellisesse olukorda sattuda. Kui lift langeb vabalt, langete vabalt ka teie lifti sees. Nii et näiteks kui seal palli käest lasete, jääb see teie käe juurde hõljuma (vt joonis). Kui aga vabalt langev lift kohtab maad, siis teie jaoks võrdub see, nagu oleksite ilma mingi liftita 10. korruselt alla hüpanud. Mis pole kuigi lõbus. Vabalt langevas liftis on põhimõtteliselt võimalik ka “üles” hüpata, aga see on raske, kuna te ei leia põrandaga kergesti kontakti. Sest vabalt langevas liftis polegi sellist asja nagu “üleval” ja “all”.

Peate kiirenduse saavutamiseks kasutama näiteks käsi ja liftiseinu. Kuid sellist kiirust, nagu on liftil, kukkudes 10. korruselt, teie saavutada ei jaksa. Sest lift on selleks ajaks saavutanud maa suhtes kiiruse umbes 100 km tunnis. Parim sprinter stardib kolm korda aeglasemalt. Nii et ellu jäämiseks peab juhtuma mingi ime. Näiteks kui ärkate enne kokkupõrget unest üles.

Kuid mõttelise eksperimendina aitab “liftikatse” selgitada raskusvälja olemust ja ka Einsteini relatiivsusteooriat. Nii et täname küsimuse eest.

Jaga