Teadusteave MTÜ :: ARVUTITEADUSE SUURKONVERENTS TALLINNAS/Tarmo Uustalu

ARVUTITEADUSE SUURKONVERENTS TALLINNAS/Tarmo Uustalu
teisipäev, 13. detsember 2005
Selle nädala reedel algab Tallinnas Mustpeade Majas TTÜ Küberneetika Instituudi (KübI) korraldamisel üheksapäevane ühendkonverents programmikeeltest ja tarkvaratehnoloogiatest. Tegu on ühe suure ja kõrge tasemega rahvusvahelise teaduskonverentsiga, mis on kaalukaim arvutiteaduse vallas. Konverentsi üldiseks suunitluseks on nimetatud “keelepõhised vahendid tänaste tarkvaratehnoloogiate arendamisel korrektsuse ja turvalisuse suhtes usaldusväärsemateks”. Selgitage, palun, see suunitlus lahti.

Vastab Tarmo Uustalu, TTÜ Küberneetika Instituudi vanemteadur, ühendkonverentsi TFP/ICFP/GPCE kohaliku korraldustoimkonna juht:

Keelepõhised vahendid tähendab, et tarkvaraarendust püütakse teha paremaks (korrektsemaks, turvalisemaks) sel moel, et parandatakse olemasolevaid programmikeeli ja töötatakse välja uusi, mille toimimispõhimõtted on radikaalselt uued. Keeltele ja keeleprotsessoritele lisatakse sisseehitatud korrektsuse ja turvamehhanisme jne. Näidetena võib nimetada moodsaid funktsionaalkeeli ja sertifitseeritud tarkvara kontseptsiooni. Sertifitseeritud tarkvara tähendab, et tarkvara sisaldab koodi kasutaja arvutuskeskkonna poolt väga hõlpsasti kontrollitavat sertifikaati, kusjuures kontrollitakse koodi tegelikku korrektsust või turvalisust, mitte seda, kui autoriteetne firma on koodi signeerinud. Keelepõhised vahendid on niisiis vastand nt tarkvaraprotsessi põhistele (ehk suuresti organisatsioonilistele) vahenditele.

Keda te esinejatest esile tõstaksite?

Kohal on programmikeelte tehnoloogia ladvik, sh peale ülikoolide palju inimesi ka suurfirmadest, nagu Microsoft Research, ATT Labs Research, Intel Corp jne, ja väiksematest nagu Galois Connections, Bluespec etc. Kohal on nt kõigis tänastes veebibrauserites kasutatava JavaScript keele looja Brendan Eich Mozillast, aga väga palju ka muid suuri nimesid.

Kui palju tuleb osavõtjaid? Kui suur on korraldajate seltskond?

Konverentsile on registreerunud ligi 350 teadlast USAst, Jaapanist, Euroopast ja mujalt. Üheksa päeva teaduslik programm mahutab ligi 200 teaduslikku ettekannet, lisaks diskussioonid jne. Tallinnas jaotatavaid konverentsi toimetisi on kokku 14 köidet, sh kaalukamad nendest rahvusvaheliste kirjastuste ACM Press ja Springer-Verlag väljaandes. Konverentsi järgselt ilmuvad raamat ja mitu ajakirja erinumbrit rahvusvahelistelt kirjastustelt. 3 põhikonverentsil ning 11 satelliitworkshopil on loomulikult oma rahvusvahelised programmitoimkonnad, see on sadu inimesi. Kohalik toimkond on 7 inimest TTÜ Küberneetika Instituudist. KübI on TTÜ interdistsiplinaarne teadusasutus, mille teadustöö valdkondadeks on juhtimisteadus, mehaanika ja rakendusmatemaatika ning arvutiteadus. KübI koordineerib kaht Haridus- ja Teadusministeeriumi Eesti teaduse tippkeskust; üldse kokku on selliseid keskusi 10. Arvutiteaduse alal on KübI Eestis juhtivaks institutsiooniks. Rahvusvaheliselt on KübI arvutiteadlaste tegemised viimastel aastatel pälvinud erakordset tähelepanu, mille vundamendiks on loomulikult nende originaalsed teadustööd.

Lisainfot konverentsist saab aadressil http://cs.ioc.ee/tfp-icfp-gpce05/, tippkeskusest http://cdc.ioc.ee/.

Kontakt: tarmo@cs.ioc.ee, 56 156 583.

Jaga