Teadusteave MTÜ :: EESTI TEADLASTE MIKROOBITÜVI NÄITAB TEED/Raivo Uibo

EESTI TEADLASTE MIKROOBITÜVI NÄITAB TEED/Raivo Uibo
teisipäev, 13. detsember 2005
Mis on teie tippkeskusesse koondunud teadusaladel läbi aegade olnud Hea Eesti Asi, st silmapaistvam leiutis, avastus või muu innovatiivne tegu?

Vastab Molekulaarse ja kliinilise meditsiini tippkeskuse juht Raivo Uibo:

Saadan Teile kirjelduse meie keskuse ühest enim tähelepanu väärinud saavutusest. See on professorite Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri ning nende uurimisgruppide töö vili. Muidugi on meie üheteistkümnest uurimisrühmast igalühel mõni märkimisväärsem uurimistulemus, aga eelnevaga on neid võrrelda raske.

Nii et üheks Molekulaarse ja Kliinilise meditsiini Tippkeskuses läbiviidud uurimistöö tulemuseks on antimikroobsest ja antioksüdantsest mikroobitüvest Lactobacillus fermentum ME-3 multipotentsiaalse toimega probiootikumi väljaarendamine. Sellel probiootikumil on teaduspõhiselt tõestatud nii seedeinfektsioonide kui organismi oksüdatiivse stressi vastane toime. Seda probiootikumi saab kasutada nii toiduainetetööstuses kui ka kombineeritult (antibiootikumide, ravimite, prebiootikumide ja mõnede uudsete kandjatega ) ennetava toidulisandina ehk biopreparaadina. Avastuse-alane kümneaastane teadus- ja arendustöö on andnud ka praktilisse rakenduse Eesti toiduainetööstuses, mis on tipnenud rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliste toidutoodete loomisega. Avastuse õigused on kaitstud Tartu Ülikooli patenditaotlusega Eestis, lisandunud on Euroopa Patendiameti positiivne hinnang, taotlused on esitatud 14 riigile, sealhulgas on USA.

Mikroorganismi tüvi Lactobacillus fermentum ME-3 kui uudne probiootikum, mida kasutatakse piimatoodete sarjas “Hellus” on pälvinud mitmeid autasusid, viimati tunnistati see Tartu ülikoolide viie leiutise vahelisel konkursil 2004. aasta parimaks.

Jaga