Teadusteave MTÜ :: teadus.ee suvekool 2005

TEADUSTER TEADUS.EE SUVEKOOLIS AASTAL 2005

Käsmu Meremuuseumis 19.-21. augustil toimunud teadus.ee suvekool oli kokku 18 tundi loenguid, õpperetki, vahetunniarutlusi ja lõkkemõlgutusi. Ühe vaatenurga pealt võetuna kujunes see omamoodi teatrietenduseks. Püüame siinkohal visandada selle teadustri (teaduster on uhiuus sõna eesti keeles, = teadus+teater = teadus(tea)ter).

7-9416828

Kellele kuulub vesi?

Teaduster ühes jaosNiisiis, valgeks läheb. Kõik tulevad veest välja. AARNE VAIK: Siit Käsmust on mindud kõigisse maailma sadamatesse! PAUL RAUDSEPP: Marsile me läheme lõpuks niikuinii! MARKUS VETEMAA: Lääne-Saaremaal on lesta küll ja küll. KAAREL ORVIKU: Lõpuks see Kiipsaare majakas merre kukub. ENN KAUP: Antarktika kuulub ka Eestile, Bellingshausen seda avastas. Nüüd peame sinna tagasi minema. KAAREL ORVIKU: Eikellegimaal, kus möllab murdlaine, liiguvad langevarjudega kivid ja valivad oma kohta. JAAK KIKAS: Kui Kalevipoeg on arvutuste kohaselt 100 meetrit pikk, siis on ta kokteilikõrs 10 meetrit pikk. Kuid suuremaid seebimulle kui meie ta ikkagi puhuda ei saa, sest veel on oma seadused. MARKUS VETEMAA: Üks kormoran käib kahe kalamehe eest! DAVID VSEVIOV: Ajaloos on kõht valdavam kui pea. Seepärast on imelik, et keegi pole veel kirjutanud monograafiat vee osast ajaloos. AIN KALLIS: Tõravere Välgu Mihkel paneb välgud kirja niikuinii! TIIT HUNT: Kui tahate pildistada apteegikaani, siis visake koer tiiki. Kohe tuleb kaan välja. Valgustage teda. JUHAN SUBBI: Jutud sellest, et kütuseelement kohe-kohe meie energianälja leevendab, on pehmelt öeldes liialdatud. MARKUS VETEMAA: Meil on kalureid liiga palju. AIN KALLIS: Kui palju torme Pärnus ka ei oleks, inimene unustab need kohe ära, kui enam silmaga ei näe. KAAREL ORVIKU: Nad ütlevad, et see pole teadus, sest kõik on palja silmaga näha. AARNE VAIK: Palja silmaga oli Käsmus näha, kes on kapten — neil olid valged majad. Nüüd on kõigil. Hämardub. Kõik lähevad vette.

(Tegelaste kohta vt teavet kerides edasi.)

TULGE JA OSALEGE TEADUSES

Sündmus: teadus.ee suvekoolAeg: 19.-21. august 2005. Koht: Käsmu Meremuuseum. Teema: vesi.

Ajakava:

lehekülje lõpus.
Registreerimine: toimetus@teadus.ee
Info Suvekooli kohta: 51 992 928, Tiit Lepik http://www.teadus.ee/.
Info Käsmu kohta: 5297135, Aarne Vaik http://www.kasmu.ee/ 
Hind: koos söögiga (5 söögikorda) 700 krooni.
Üliõpilastele palju soodsam: koos söögiga 450 krooni.
Neljanda klassi ja vanemad koolilapsed: hind 450 krooni.
Lastele: kuni ja kaasa arvatud kolmanda klassi lapsed saavad tasuta, maksta tuleb vaid söögi eest (kui vaja) 150 krooni.
Maksta: kas kohapeal registreerimisel või ülekandega panka Hansapank 221027077976, Teadusteave MTÜ, suvekool
Uudis!

Tallinnast toob rahva kohale Looduse Omnibuss — väljub reedel, 19. augustil kell 17.00 Rahvusraamatukogu eest. Lisatasu pole! Kes bussiga tuleb, registreerige e-maili teel

toimetus@teadus.ee, siis teame bussikohti arvestada.

Majutus:
mererannal oma telkides.
Kes tahab ööbida mõnes Käsmu majutusasutuses võtke ühendust Aarne Vaiguga Käsmu Meremuuseumist (5297135), tema leiab voodikohad (keskmine hind 1 öö üks inimene 250.-). Tubade soovijatel kiirustada sest kohti on vähe!

teadus.ee korraldab koos Käsmu Meremuuseumiga augustis suvekooli, kus igaüks saab nautida teadusliku mõtlemise võlu. Kolm päeva askeldavad Eesti tuntud teadlased üheskoos asjahuvilistega Käsmus. Ja arutlevad, vaidlevad, mõtlevad selle üle, mis asi on vesi. Vesi füüsikas, keemias, ajaloos, geoloogias, ilmastikus. Vesi meie ümber ja vesi meie sees. Loengud sees ja õues. Vee ja maa piiril. Näidustatud igale vanusele. Erilised matkad fotohuvilistele ja Käsmu ajaloo janustele.

Mis siis toimub?

Tartu ülikooli materjaliteaduse instituudi juhataja, füüsik Jaak Kikas kõneleb teemal: “Veider vedelik: vesi füüsiku pilgu läbi”.
Merin AS projektijuht geoloog Kaarel Orviku räägib käsitleb mereranda kui kahe suure — Mere ja Maa igavese võitluse tallermaad.
Ilmateadlane Ain Kallis Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudist toob esile ilmataadi vee ja vile.
Tartu ülikooli keskkonnafüüsika instituudi füüsik Ülle Kikas tutvustab vett kui õppevahendit noortele.
Ajaloolane ja Müstilise Venemaa asjatundja David Vseviov visandab, kui vesine on ajalugu.
Kalateadlane Markus Vetemaa räägib elust Läänemere vees.
KBFI füüsik Juhan Subbi räägib veest kui tuleviku energeetika alusest.
Teadusajakirjanik Tiit Kändler visandab, millal algab Kolmas Eesti Veesõda.
Rahvusvahelise Marsi Ühingu liige, Soome teadlane Risto Pellinen räägib, kui palju võib Marsilt vett otsida.
Marsihuviline, hulk aastaid Soomes elanud eestlane Paul Raudsepp kirjastusest Raud Publishing Eesti AS tutvustab uut ilmuvad Marsi-raamatut.
Ja praktika! Aarne Vaik teeb Käsmus vesise matka ning söödab rahvast vee-elukatega. Loodusfotograaf Tiit Hunt õpetab hommikureisidel, kuidas pildistada vett. Lõkkeõhtuid teevad kuuldavamaks noored muusikud.

Ning, last not least — alati on võimalikud üllatused. Vesised ja tummised.

Käsmus tajume koos, et igaüks on teadlane.

AJAKAVAKUIDAS VESI TEADUST ÕPETAB

Reede, 19. august

18:00 Kohale tulemine ja kirja panemine. 20:00 Tiit Kändler “Sisseastumiseksam vette. Millal puhkeb Eesti III veesõda?” 21:00 Õhtusöök21:30 Paul Raudsepp “Marss ja selle vesi.”

Meelemuusikat: Mantra Gora
Veejutt tule ääres

Laupäev, 20. august

Varahommik. Tiit Hunt: retk “Kuidas pildistada vett?”
8:30 Hommikusöök

9:30 Jaak Kikas “Veider vedelik: vesi füüsiku pilgu läbi.” 11:30 Ain Kallis “Ilmataadi vesi ja vile.” 13:00 Lõunasöök

Pärastlõuna. Aarne Vaik: retk “Vesine Käsmu”.
Tiit Hunt: retk “Kuidas pildistada vett?”

15:00 Markus Vetemaa “Vee-põllumehe mured: kellele kasvab kala – teadlasele, kalurile või rohelisele?” 16:30 Aarne Vaik “Vesi suured laevad kannab” Jaak Kikas “Kuidas vesi lapsi õpetab” 18:00 Kaarel Orviku “Maa ja vee võitlus Eesti rannikul.” 20:00 Õhtusöök21:00 David Vseviov “Kui vesine on ajalugu?”

Meelemuusikat: Mantra Gora
Veejutt tule ääres

Pühapäev, 21. augustVarahommik. Tiit Hunt: retk “Kuidas pildistada vett?”
Aarne Vaik: retk “Vesine Käsmu.”

8:30 Hommikusöök9:00 Juhan Subbi “Vesi kui tuleviku energeetika alus.” 10:30 Tiit Kändler ja kõik osalised. “Väljaastumiseksam veest.” 12:00 Tiit Hunt Vee-pildid”

Aarne Vaik: retk “Vesine Käsmu.”
13:30 Algab sõit Tallinna poole asjatundjate juhtimisel läbi õpetlike randade. Õpetlikud rannad: Käsmu, Võsu supelrand, Vihasoo roostunud rand jm.

Märkus: sõltuvalt vee- ja teeoludest võib kava veidi siia-sinna muutuda.

Jaga