teadus.ee » Arhiiv » Antioksüdant ei pruugi elu pikendada

Terviseteadlased seisavad järjekordse muna ja kana probleemi ees. Toidufirmad panevad antioksüdante valmistoidu nagu kookide sisse, kinnitades et nood aitavad ennetada vähki ja isegi pikendada eluiga. Idee on takistada negatiivselt laetud hapniku molekulidel rikkuda rakke. Rakkudel on ega endal selleks eriline antioksüdant superoksiid dismutaas (SOD).
Keha vananedes arvati see muutuvat vähem aktiivseks. Kuid kui USA McGilli ülikooli teadlased Siegrfried Hekimi ja Jeremy Van Raamsdonk kahjustasid rõngussil Caenohabtitis elegans SOD valmistamist juhtivad geenid, elas ussike kauem. See tulemus võib põrmustada nüüdse vananemise teooria. Võibolla on rakkude kahjustumine vananemise tagajärg, mitte põhjus. Siiski haigestusid manipuleeritud ussikesed, ent elasid sellest hoolimata laboris kauem. Looduses nad poleks seda suutnud. Kuid üks katse pole teaduses veel piisav tõend.
Allikas: Scientific American

Jaga