teadus.ee » Arhiiv » Septembrikuu teadusmälestusi

Eurokalkulaator

1. september. Koolide algusega seondub tihedalt valitsuse otsus tellida Hiinast igale perele eurokalkulaator. Mis näitab, mitu krooni siis eurodes väljendatud kauba hind oligi. Ma ei tea, ehk on tõepoolest raske panna eurohinnale üks null otsa ja lisada veel pool sellest, mis ju 10 protsendi täpsusega armastatud kroonihinna annab. Mu meelest oleks olnud tore, kui hiinlastelt oleks tellitud selline kalkulaator, mis näitaks, kui palju müüdav plasmateler oleks maksnud Brežnevi rublades, Nikita rublades, Stalini rublades, Hitleri ostmarkades, Pätsi kroonides, Nikolai rublades, Karl XII rootsi kroonides, Hansaliidu aja taalrites ja nõnda kuni kivikirvesteni välja. Vaat sellise kalkulaatori ostaks kasvõi ise. Kui vaid teaks, mitu kivikirvest see oleks kiviajal maksnud.

Uus Mahtra sõda

4. september. Tõsiajaloolasi on vihastanud väljavaade, et Mahtras pannakse talurahvale kuulunud asjad välja mõisa tallis. Sakste asjadele aga jäetakse mõisahoone. Tõsine teaduslik vaidlus peab ometi kord välja töötama viisi, kuidas oleks talupoeg terve ja saks söönud. Üks võimalus selleks on pista baltisakste asjad okupatsioonimuuseumisse, Mahtra meeste kaikad aga panna väljanäitusele golfiklubidesse.

Asjade suund

6. september. Leidsin postkastist Ene Ergma poolt saadetud kirja, kus ta pakub mulle „mõnusalt muhedat” mütsi, „moodsat” salli, vahvaid rahvusmustrites „Sooje sõrmikuid” ja mida kõike veel. Muidugi on need vidinad varustatud IRLi kuulsusrikka sümboolikaga.

Seda siis, kui olen andnud neile oma isikuandmed ja vastanud näiteks sellisele küsimusele: kas minu arvates liiguvad asjad Eestis „üldiselt õiges suunas”. Vaatasin seepeale aknast välja ja mis ma nägin: õun lahkus puu küljes ja potsatas otse maha. Nii nagu Newtoni ajalgi. Kuid kuidas küsida õunalt, kas ta liigub üldiselt õiges suunas? Küllap teab seda akadeemik Ergma, kes küsitluslehel trükitud pildil on 10 korda suurem kui Tallinna laululava. Mõtlen siiani, kas laululava liigub üldiselt õiges suunas?

Tiit Kändler

Jaga