teadus.ee » Arhiiv » Müütiline inseneribioloogia

kunstelu-300x279-3222471

Kunagi nimetas Maksim Gorki kirjanikke inimhingede insenerideks. See oli ajal, mil ta vaimustus tulevikust, mida nõukogude ideoloogide kohaselt hakkavad kujundama insenerid ja nende mõtetel toimiv tööstus. Nüüd on koitmas ajastu, mil biolooge hakatakse nimetama elu insenerideks. Sel aastal avaldas Craig Venter ja tema kolleegid ajakirjas Science artikli tööst, milles loodi esimene tehislik bakter.

Lõppude lõpuks on ju elu aabits lihtne ja koosneb vaid neljast tähest ehk neljast erinevast alusest, millest DNA on kokku liimitud. Umbes tuhande aluspaari pikkusi erineva järjestusega juppe ehk kassette on praegu müügil küllaldaselt. Inimgenoomi lahtimuukimisega kuusaks saanud ameerika bioinsener Craig Venter ja tema meeskond ostis vajalikud kassetid, õmbles need kokku bakteri Mycoplasma genitalium lihtsustatud versiooniks ja pistis ühe teise bakteri rakku. Ja ennäe! 20. mail teatas Venter ajakirjas Science, et too peremeesbakter hakkas käituma nagu võõralt bakterilt pärit instruktsioon käskis.

Bioloogid on seni vaadelnud ja kirjeldanud ja seletanud elu sellisena, millisena see esineb looduses. Nõnda ka füüsika ja keemia kuni 20. sajandi alguseni vaatles ja seletas looduses toimuvaid protsesse või asju nagu planeedid, kristallid või orgaanilised molekulid.

Praegu uurivad füüsikud ja keemikud selliseid printsiipe, mis juhivad seda, mis kas võiks või ei võiks olemas olla. Nad loovad tehislikke olukordi nagu hiiglaslikes algosakeste kiirendites, plasmas hõljuvates termotuumareaktorites või ülijuhtides, pooljuhtides ja nanomaterjalides.

Nüüd siis on ka bioloogia laiendamas oma tegevusmaailma tehislikule maailmale. See tähendab, et sellese teadusesse kaastakse ühe enam insenere. Tegelikult on see suundumus juba aastakümnete eest alanud, mil geenilaborid hakkasid täituma molekulaarbioloogide kõrval ka geenitehnikutega.

Sünteetilise bioloogia eestkõnelejad kuulutavad, et uute organismide loomine aitab mõista elu teket. Nende vastased omakorda, et võibolla küll, kuid see võib viia ka elu hävingule. Pidades elu all silmas sellist elu, nagu me seda praegu tunneme. Kuid tegelikult on sünteetilise bioloogia olendid aastasadu olemas olnud. Tondid ja poltergeistid, puraskid ja vaimurahvas. Ning muidugi Jõuluvana.

Jaga