teadus.ee » Arhiiv » Kvantarvuti maailmarekord

qubit-300x49-7017080Innsbrucki Ülikooli kvantfüüsikud on püstitanud järjekordse maailmarekordi. Nad saavutasid 14 kvantbiti ehk kubiti kontrollitud põimumise, mis tähendab, et nad teostasid suurima kvantregistri ning astusid sammu edasi kvantarvuti loomisel.

Kvantpõimumise mõiste juurutas Austria nobelist Erwin Schrödinger 1935. aastal ja see kirjeldab kvantmehaanilist nähtust, mida osatakse küll eksperimentaalselt demonstreerida, ent millest pole täielikult aru saadud. Põimunud osakesed ei ole eraldiolevad kindla olekuga osakesed, vaid pigem osakeste süsteem. Selline süsteem võib oskuslikul kasutamisel töötada palju kiiremini praegustest arvutitest.

2005. aastal õnnestus Rainer Blatti juhitaval Austria teadlaste rühmal kontrollida 8 osakese põimumist, mis esindab üht kvanbaiti. Nüüd sulgesid nad 14 kaltsiumi aatomit ioonlõksu ning mõjutasid neid laservalgusega. Iga aatomi siseolek esitas ühe kubiti ja nõnda loodi 14 kubiti suurune kvantregister. See register esindab justkui kvantarvuti tuuma. Selgus, et süsteemi lagunemiskiirus on võrdeline kubitite arvu ruuduga. Innsbrucki teadlased on püüdnud ioonlõksu kuni 64 osakest, ent nii suurt arvu ioone ei suudeta veel põimuma sundida.

Allikas: AlphaGalileo

Jaga