teadus.ee » Arhiiv » Disainige maailm armsamaks

disain-3960454

Kees Dorst Kuidas mõista disaini? 150 mõtisklust disaineri elukutse üle Tõlkinud Kätlin Kaldmaa Eesti Kunstiakadeemia disaini innovatsioonikeskus Pehmed kaaned, 207 lk, hind poes ca 140 kr

Vaevalt, et 150000 aasta eest Aafrikas elanud kütt või korilane nimetas end disaineriks, kui voolis kivist noole või midagi kõpla sarnast. Nüüd aga on igaüks, kes uue kõpla kuju välja mõtleb, automaatselt disainer. Mis sellest, et vana kõblas lõikas paremini.

Mis asi see disain siis ikka on, kui see hõlmab vaata et kogu aruka tegevuse? Hollandi disainiteadlase Kees Dorsti tekstid püüavad selles selgust tuua. Lühidad, lehekülje pikkuseks disainitud mõttejupid on kenaks pidepunktiks ka asjaarmastajale. Kes näiteks tegeleb oma kodu sisustamisega või minupärast kasvõi probleemiga, kuidas mahutada ühte kahe inimese telki neli inimest, koer ja matkatarbed. Varsti algava Eesti disainiaasta valguses selge ja arukas raamat. Kas aga selle läbi lugenuna ka oskad teha peedist pesumasina, seda teab vaid taevane disainer. Kuigi me elame mineviku tipus, on meie mõtted enamasti hõivatud tulevikuga. Totaalne disain püüab tulevikku mitte ainult et kohendada, vaid muuta. Nõnda on disainil ja teadusel mitmeid ühiseid jooni. Igatahes ei saa ei üks ega teine läbi skepsiseta. Ning ka mitte eksperimendita. Virtuaalne disain on küll olemas, nii nagu teoreetiline füüsika, ent lõppude lõpuks tahab inimene ikka toolile istuda – nagu ka teada, et kas ta kukub läbi põranda või ei kuku. Teadus võib selgitada, miks tool vajab nelja jalga, inimene aga saab läbi kahega. Disain ei saa luua palju kahejalgseid toole. Neid lihtsalt ei ostetaks. Nii nagu ei ostetaks teadust, mis iga jumala päev tööstusele mingeid uusi võimalusi ei pakuks. Ja muidugi ka disainile. Nii et ka teadushuvilisel tasub Dorsti raamatut vähemasti lehitseda. “Niikuinii pole võimalik mitte kunagi mitte kellelegi mitte midagi öelda,” on öelnud Andy Warhol, keda Dorst tsiteerib. Aga ikkagi püüab ju öelda. Ühesõnaga, Dorsti raamat on kahtlemata parem ja võrratult odavam võimalus nautida nüüdisdisaini, kui poest enda koju mingi hiiglama jubin tassida, et selle otsa siis ülejäänud elu komistada. Raamat kõlbab lõppude lõpuks ka logisema disainitud lauajala alla.

Tiit Kändler

Jaga